Üzenetküldés Krisztiánnak
Üzenet:
spamszűrő kód

Hírek

A huszadik versenyidény előtt!!!
2017.01.07.
Pars Krisztián mínusz hét fokban is dobókörbe áll

Mínusz hét fok ide, süvítő‘ szél oda, semmi sem rettenti vissza Pars Krisztiánt  attól, hogy szabadtéri dobókörbe állva ne teljesítené az edzéstervben foglalt feladatait. Ennek az embert próbáló kihívásnak még egy 25 esztendő‘s dobóatléta is nehezen felel meg, hát még olyan, aki februárban a 35. születésnapjához érkezik.

Nem a kor számít, hanem az egészég.  A Londonban 80.59 méterrel olimpiai bajnokságot nyert kalapácsvető‘ Rióban a 2012-es helyezésétő‘l és az akkori eredményétő‘l is jócskán elmaradva a hetedik helyen kötött ki. Erre lehet azt mondani, hogy legalább döntő‘be jutott, de azt is, hogy 75.28-as legjobb dobásával ötkarikás éremre aligha számíthatott. Sokkal keserőąbb pirulát kellett lenyelnie a világbajnoki címvédő‘ és világranglista vezető‘ lengyel Pawel Fajdeknek, aki már a döntő‘ felé vezető‘ úton elbukott…

„- Az áprilisi mőątétem után azt próbáltam kisakkozni, hogy mennyi idő‘re lesz szükségem az izomzatom felépüléséig, a mozgató idegpályák bejáratásáig és annak a viszonylagos nyugalmi helyzetnek az eléréséig, amit így együtt az önbizalom visszatérésének is nevezhetnék. Egy hónappal az olimpia rajtja elő‘tt a komponensek kezdtek összeállni, és úgy éreztem, hogy az egyik érmet talán én fogom elhozni.

Csak ott Rióban szembesültem azzal, hogy 2-3 hétre még szükségem lett volna, ám erre most már felesleges hivatkozni. Mint ahogy arra is, hogy a küzdő‘téren nem olyan minő‘ségőą dobókör fogadta a döntő‘ résztvevő‘it, mint amilyenen bemelegítettünk, ám ez nem az egyéni bosszúságom volt” – nyilatkozta Pars Krisztián a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának, hozzátéve, hogy egy hozzá hasonló múltú kalapácsvető‘nek nem a kora számít, hanem inkább az egészsége. Legalább is egy bizonyos korig…

Hét mőątét után   A tavaly áprilisi lovaglóizom mőątétje elkerülhetetlen volt, de köszönhető‘en Dr. Majzik Ernő‘  traumatológus sportsebész szakszerőą beavatkozásának, ettő‘l a bajtól is sikerült megszabadulnia.

„- Nem mondhatnám, hogy orvos-egészségügyi szempontból egyszerőą eset vagyok, ugyanis a tavaly áprilisi már a hetedik mőątétem volt. A jobb vállamon és a kezemen kívül már minden olyan testrészemet legalább egyszer megoperálták, amelyekre a dobás közben szükségem van – folytatta a szombathelyi Dobó SE élsportolója.

– Akárhogyan is számolom, most éppen a 20. versenyidényemre igyekszem felkészülni, de hála Istennek lekopoghatom, hogy teljesen rendben vagyok. Ha a vissza-visszatérő‘ derékfájdalmaimat nem kellene ketyegő‘ bombának tekinteni, akár azt is mondhatnám, hogy a „koromhoz” és a versenypályán eltöltött 19 évemhez képest makkegészséges atléta vagyok…”

Reményteljes visszatérés Londonba   Első‘sorban az erő‘s bizonyítási vágyának és a szorgalmának köszönhető‘en képesnek tartja magát arra, hogy a 2017-es világbajnokságon harmadszor is érmes helyezést érjen el, esélyeivel kapcsolatban újabb érveket viszont csak az évad kezdete után tudhat felsorakoztatni.

„- Már az is felvillanyoz, hogy Londonba, olimpiai győ‘zelmem városába térhetek vissza, ahol öt éve pályafutásom legmagasabb pontjára sikerült feljutnom. Kemény munka vár rám, de a sikeres felkészülés lehető‘ségei is adottak. Szombathelyen például alulról főątött dobókörbe állhatok, a bemelegítő‘ terem is nagyszerőą, a biztonság kedvéért pedig öt réteg sportruházatot öltök magamra, így tő‘lem a mínusz 15 fok is jöhet. Csak a szél ne fújjon!” – mondta befejezésül a londoni olimpiai bajnok, aki a hónap végétő‘l a jól megszokott és jóval barátságosabb éghajlatú dél-afrikai edző‘táborban folytatja a felkészülését.  

(Telekom Sporthír Szolgálat/Szalay Péter)

 Eredmény - erre lehetett számítani
2016.05.28.
Pos. Name Country PB SB Result 1st 2nd 3rd 4th 5th 6th
1 FAJDEK Paweő‚ POL 83.93 80.66 80.28m FOUL 80.28m 79.66m 79.48m 78.82m FOUL
2 NAZAROV Dilshod TJK 80.71 78.82 78.12m 75.11m 78.12m 76.12m 77.02m FOUL 77.96m
3 NOWICKI Wojciech POL 78.71 75.38 76.86m 75.25m 76.86m FOUL 75.94m FOUL 76.31m
4 LOMNICKY Marcel SVK 79.16 77.48 76.25m 75.43m 76.25m FOUL FOUL FOUL FOUL
5 LINGUA Marco ITA 79.97 75.87 75.01m 73.21m 75.01m FOUL      
6 MILLER Nick GBR 77.55 74.81 74.89m FOUL 74.89m FOUL      
7 PARS Krisztián HUN 82.69 77.38 72.46m 71.90m 72.46m FOUL      
8 JOHNSON Kibwé USA 80.31 74.98 71.78m 71.20m 70.00m 71.78m    

 ښjra dobókőrben
2016.05.26.

Az idei felkészülés az olimpia jegyében zajlik - mint minden sportolónál, aki készül. Címvédő‘ként extra figyelmet kapott ez az év. Még is, az eddigi, több mint 15 évnyi munka nem múlt el nyomtalanul Krisztián szervezetében. "Mindig a maximumra törekszem" - mondja az olimpiai bajnok.

"Ezért most nagyon nehéz dolgom van; tavasszal meg kellett mőąteni a jobb comb közelítő‘ izmomat, mert már annyira fájt, hogy nem tudtam a jó mozgást kivitelezni, ami nagyon zavar(t). Utána kint, a melegégövi edző‘táborban sok-sok gyógytorna gyakorlattal próbáltuk (fel)erő‘síteni, vissza hozni arra a szintre, ahol már meg lehet csinálni a mozgást. Sajnos ez eddig még nem sikerült 100%-osan. Nem vagyok letörve, de türelmességre kell intenem magamat, mert ez idáig nem ott tartok, ahol szeretnék. Most is csak a Nike meghívásának teszek eleget, hogy itt vagyok kint Eugene-ban, magamtól nem indultam volna még... kell az a két hónap, hogy a riói olimpián megint az legyek, aki Londonban voltam - izomzatilag biztos." - mondta Pars Krisztián. 

A verseny egyébként 27-én, helyi idő‘ szerint 18:55-kor kezdő‘dik (-8 óra az idő‘eltolódás)Utolsó felvonás - idén: 78,73m
2015.09.13.

Gyors hír, egyenesen Lengyelországból: Pars Krisztián a mai dobásával, ahol 78,73m-t dobott befejezi ezt az idényt.

Több fórumon elhangzott a 2015-ös év nem Krisztián éve volt, ez tény. De ha úgy nézzük, hogy az elmúlt öt év alatt, hat érmet hozott haza (1 olimpiai arany, 2 EB arany, 2 VB ezüst, 1 EB bronz), amire eddig soha senki nem volt képes, akkor elmondható: el volt kényeztetve általa az egész magyar atlétika, a magyar sport és mindenki, aki szurkolt neki. Az is, aki nem. 

Természetesen ez nem a vége egy pályafutásnak. Ső‘t! Innen kell folytatni, küzdeni a következő‘ évre, ami a riói olimpia jegyében zajlik majd. És az azt követő‘ pár év is még az övé lehet. Megfelelő‘ és még profibb felkészüléssel, odafigyeléssel, akarattal és a küzdéssel, ami eddig sem hiányzott belő‘le.

A show folytatódik - egy kis pihenő‘ után. Műtétre nincs szükség, de Pars Krisztiánra folyamatos gyógytorna vár
2015.09.12.

A jó hír az, hogy Pars Krisztiánra nem vár újabb mőątét. A rossz pedig az, hogy a dereka távolról sincs teljesen rendben. Másfél évtizedes kemény edzésmunkája, a versenyeken pedig a sok-sok "mindent bele" felszámolhatatlan nyomokat hagytak a szervezetében. Az atléta válogatott orvosa szerint hosszantartó mozgásterápia segíthet a londoni kalapácsvető‘ olimpiai bajnokon,

a szombathelyi Dobó SE versenyző‘je viszont úgy vélekedik, hogy ezzel együtt a szétesett technikáját kell mielő‘bb újra „összebarkácsolnia”, máskülönben aligha kerülhet vissza a stabilan 80 méter felett teljesítő‘ dobók körébe.

Meg kell alapozni az alapozást
„ - Az elmúlt szombaton elvégzett MR vizsgálat azzal a megnyugtató eredménnyel szolgált, hogy Krisztiánt nem kell megmőąteni, viszont mindent el kell követni annak érdekében, hogy megszőąnjenek a korábbi sérüléseivel is összefüggésbe hozható derékfájdalmai. Ennek a tanácsos módja a mozgásterápia lesz.

Szombathelyen a megszokott segítő‘társainak a közremőąködésével, Budapesten pedig az én irányításommal gyógytorna foglalkozásokon kell részt vennie. Nem néhány hétig, hanem sokáig és folyamatosan, mert csak így tudhatja stabilizálni a gerincoszlopát, és szilárd alapot teremteni az olimpiai felkészüléséhez.” – így összegezte a véleményét Dr. Kiss-Polauf  Marianna, a magyar atléta válogatott orvosa.

Telekom Sporthír Szolgálatnak  nyilatkozó doktornő‘ közérthető‘ módon azt is levezette, hogy mi miért következett be.

„- Krisztián és jómagam is elégedettek lehetünk a tüzetes vizsgálat eredményével, de az olimpiai bajnoknak tudomásul kell vennie, hogy mostantól minden edzésére az eddiginél is jobban kell figyelnie.

Miközben ő‘ a tonnákat megmozgató erő‘sítő‘ gyakorlatok elvégzése közben és aztán a dobókörben is mindig a lehető‘ legtöbbet igyekezett kihozni magából, a testének leginkább igénybe vett részei is igyekeztek megvédeni magukat.

Képletesen fogalmazva: egy nem jó állapotban lévő‘, vagy sérült izom nem hagyja magát kizsigerelni, ilyenkor pedig a terhelés máshová irányul és oda összpontosul, ahol már nincs több teherbíró képesség. Ezért mondja azt Krisztián, hogy a teste újabban nem úgy engedelmeskedett, ahogy szerette volna, egyszerre csak mindent erő‘bő‘l próbált megoldani, amitő‘l aztán egyre jobban fájt a dereka. Emiatt kényszerült akarata ellenére változtatni a kidobásának kicsiszolt módján, így viszont torzult az idáig kiváló technikája.”

Megkönnyebbülés és tanácstalanság
„- Nagyobb bajra gyanakodtam, és attól tartottam, hogy a vállam után a gerincemet is meg kell majd mőąteni – vette át a szót Pars Krisztián, a Dobó SE 30 esztendő‘s atlétája. –Természetesen elfogadom a szakemberek véleményét, és ha ez a megoldás, egy gyógytorna foglalkozást se fogok kihagyni.

Annak örülnék, ha a két hátralévő‘ versenyem, a hétvégi székesfehérvári csapatbajnokság és az azt követő‘ varsói nemzetközi viadal (ahol az idén taroló, és a pekingi világbajnoki aranyérmet is megszerző‘ lengyel Pawel Fajdek várja – a szerk.)  után két hónap alatt sikerülne megszabadulnom a problémáimtól. Magamon is éreztem, de a felvételeket nézve is megállapíthattam, hogy nem úgy dobok, ahogy régen, ezen pedig sürgő‘sen változtatni kell.

Három apró kitüremkedés látható a gerincemen, amelyek feltehető‘en már évek óta ott vannak. Ezen egy kalapácsvető‘nek nem kell csodálkoznia, mert a mi „szakítószilárdságunk” sem végtelen. Az idei évadnak jó erő‘ben és formában kezdtem neki, aztán jöttek a gondok és a szükségmegoldások. És a tanácstalanság. Ha csak rajtam múlik, mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy Rióból a második aranyérmemmel büszkélkedve térhessek haza. Ha sima, ha rögös az út. ”  Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay PéterNegyedik lett
2015.08.23.

"Persze, hogy csalódott vagyok... ez ment ma, sajnálom. Köszönöm a szurkolást mindazoknak, akik néztek, azoknak is köszönöm, akik nem.. Az érem sem jött össze, amire 2009 óta nem volt példa; de akkor nem is fájt ennyire a derekam (is). Helyre kell rakni a dolgokat - minden téren. A show folytatódik, amint rendben leszek. Most ez a legfontosabb számomra." 

"Egy sérülést nehéz kezelni ha már elő‘jött"- folytatta Igaz Bálint. "Onnantól kezdve elkezdő‘dik egy versenyfutás az idő‘vel. Mert abból van a legkevesebb, ha van egy határidő‘. Most kevés volt augusztus 23-áig. Van teendő‘ bő‘ven, nem csak testileg. Helyre kell tenni sok mindent; meg kell kicsit újulni. És jobban oda kell figyelni a jelekre." 


Döntőben
2015.08.23.

Itteni idő‘ szerint, 18:30-kor kezdő‘dik a férfi kalapácsvetés döntő‘je. "A maximumot és még annál is többet fogok kihozni magamból a mai napon. Mindenki tudja, hogy ez nem az én evem, de teszek érte, hogy még azzá váljon!"- nyilatkozta az olimpiai bajnokHolnap VB selejtező‘
2015.08.21.

Ismét világbajnokság, ezúttal a pekingi olimpiai stadionban áll dobókő‘rbe Pars Krisztián. 
 

hírek l eredmények l linkek l elérhetőségek l pályafutás l versenynaptár l galéria l sajtószoba l english l impresszum

Pars Krisztián & Virtuart Kft. © 2008-2010. Minden jog fenntartva.